Gastronomie

French food and gastronomy


When one goes to France, he is bound to encounter some strange foods during his stay. And we definitely found some “specialties“ during our week in Rennes.Welcome to Bretagne where hot dogs are tabu, non-Bretagne food is practically forbidden and when your shrimps are not moving on the plate, they are not fresh enough. The French take food as a form of art, which they perfected over centuries. Traditional French feast lasts about two to five hours and consist of many different dishes. The meal starts with an entrée, frequently consisting of vegetables or seafood.


Thanks to the geographic position of Bretagne, seafood such as shrimp, flounder, oysters, sea spiders, crabs and lobsters are a traditional part of the feast. They can also be eaten as a main course. Other typical main courses for this part of the country are galettes, crepes with salty fillings. 
There is a great number of flavors and combinations of these traditional delicacies. What surprised us the most were pancakes with black pudding and apple puree. Black pudding is boiled pig blood and fat, small pieces of bread and spices. There is also a vast variety of sweet crepes, the favorite being one with salty caramel. In-between the different dishes cheese – especially goat cheese – and salads are served. 
And would it be a French meal if there wasn’t French wine* served? And to finish off this wonderful meal one has a choice of Bretagne’s own desserts – the sweet and buttery Queen Ann cake, refreshing, smooth Far cake or colorful Macaroons. Our visit proved that French cuisine is justifiably among the best in the world, with its magnificent chefs, colorful combinations and breathtaking compositions of tastes.
*always good

Francouzská kuchyně
Každý cestovatel ví, že francouzská kuchyně skýtá mnoho gastronomických dobrodružství pro každého, kdo je ochoten ji okusit. A my jsme na naší cestě rozhodně narazili na zajímavé „pochoutky“.

Vítejte v Bretani, kde párek v rohlíku je tabu, „nebretaňské“ jídlo je prakticky zakázáno a pokud se Vám na pánvi stále nekroutí kreveta, tak už není čerstvá. 
Pro Francouze je jídlo formou umění, kterou po staletí zdokonalují a není tedy žádné překvapení, že na rozdíl od Čechů věnují jídlu mnoho času. Typická Francouzská večeře může trvat až pět hodin a skládá se minimálně ze čtyř chodů. První z nich je entrée, které většinou obsahuje mořské plody či zeleninu. Díky geografické poloze Bretaně nesmí na stole chybět krevety, krabi, mořští pavouci, platýsi ani ústřice.  Občas se objeví i jako hlavní chod v takzvaném Plateau de fruits de mer. Dalším tradičním hlavním chodem jsou proslavené galetty – palačinky se slanou náplní. Nejvíce nás překvapila palačinka s černým pudinkem a jablečným pyré. Černý pudink je vařená směs prasečí krve, tuku, chleba a koření. Také si můžete objednat jednu z mnoha sladkých palačinek, třeba tu nejoblíbenější  se slaným karamelem.
Chody jsou prokládány kozími sýry a salátem. A byla by to francouzská večeře bez dobrého francouzského vína?
Z posledních sil se pustíme do dezertu, ochutnáváme slaďoučký  koláč královny Anny, švestkový koláč Far nebo barevné Macaroons.
Naše návštěva rozhodně potvrdila, že francouzská kuchyně právem patří mezi nejlepší na světě. Je to doslova ráj kuchařů, pestrých kombinací a dech beroucích kompozicí chuti.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire